Jajo – wystawa ceramiki studentów School of Form
Na wystawie w holu poznańskiego budynku Bałtyk zaprezentowane zostaną zestawy naczyń ceramicznych studentów specjalności Domestic Design w School of Form Uniwersytetu SWPS. Każde z nich koncentruje się na innym sposobie serwowania jaja. Celowo odchodzi się tu od znanych nam rozwiązań. Powstałe przedmioty są efektem jajecznej analizy z perspektywy znaczenia kulturowego, obserwacji samej formy, jej faktur i kształtów. Praca polega na świadomym zaburzeniu własnych, utartych zwyczajów i nadaniu nowego znaczenia jajom. Polaryzacja wartości symboliki kulturowej jajka, jego tradycyjnego znaczenia w codziennej kuchni — stała się zadaniem projektowym.
Dlaczego? Celem jest symboliczne wyniesienie jajka na restauracyjny piedestał. Naczynia mają za zadanie przypomnieć o rytualnym doświadczeniu jedzenia, podkreślając wartość prostego, a równocześnie najbardziej wszechstronnego składnika w kuchni.
Jak? Szef kuchni Concordia Taste — Tomasz Olewski przygotował wraz ze studentami potrawy jajko- centryczne w jedenastu odsłonach. Zadaniem domowym studentów było perfekcyjne wykonanie przypisanego dania, według receptury kucharza. Wynikiem przeprowadzonych obserwacji są projekty samodzielnie stworzonych form gipsowych, z których zostały odlane porcelanowe naczynia. Podczas procesu przestrzeń studia ceramicznego została zamieniona w laboratorium kulinarne, poddane refleksji znaczenie jaj w kuchni, oraz świadomie zaburzony sposób podawania potraw.
kurator: Arkadiusz Szwed
partner projektu: Concordia Taste
//
Wystawę zakończy spotkanie z Szefem Kuchni restauracji Concordia Taste, Tomaszem Olewskim oraz ceramikiem Arkadiuszem Szwedem.
Szczegóły wkrótce.