Lokalny Fyrtel

Najciekawsze wydarzenia z Poznania i okolicy

Wyjątkowe Smaki Regionów


FOTOBUENO/Smaki Regionów

Wczoraj zakończyły się targi Smaki Regionów na Międzynarodowych Targach Poznańskich. Tegoroczna edycja okazała się rekordowa pod względem frekwencji, gdyż odwiedziło ją 30 446 zwiedzających.

Smaki Regionów to najsmaczniejsze wydarzenie w kalendarium Międzynarodowych Targów Poznańskich. Zwiedzający mogli skosztować specjałów a całej polski i nie tylko. W tym roku oprócz naszych tradycyjnych potraw, wystawione były także stoiska z przysmakami azjatyckiej kuchni.


FOTOBUENO/Smaki Regionów

Polska jedzeniem stoi

Na targach wystawiło się 220 przedstawicieli lokalnych producentów wszystkich województw. Na smakoszy czekały takie specjały jak np.: śląskie oblaty, drożdżową babę maślaną produkowaną na specjalnie hodowanej i zasilanej pożywce droższy, przygotowywaną przez 72 h, pszenno-żytnie pierniki oleśnickie, ser koryciński, kiszone szprotki z Pomorza, salami z jelenia, schab ze świni rasy puławskiej, nalewki kresowe, miody nawłociowe, piwo Joppen warzone według receptury, którą ponoć warzył sam Jan Heweliusz, przetwory owocowo-warzywne w postaci konfitur, dżemów, powideł, syropów  i wiele innych smakołyków, których na co dzień próżno szukać na sklepowych półkach.


FOTOBUENO/Smaki Regionów

Live cooking

W tym roku Smaki Regionów zaszczyciły swoją obecnością znani i lubieni kucharze. Widzowie mogli zobaczyć przy pracy takie osobowości jak: Ola Nguyen i Laurentiu „Lorek” Zendiu zwyciężczyni i zdobywca drugiego miejsca w programie MasterChef 2018 oraz Tadeusz Muller – prowadzący program w TVN Style „Z gruntu zdrowo”.

Medal targów Smaki Regionów

Jak zawsze przyznane zostały Medale Smaków Regionów. Wyróżnienia te mają na celu promocję lokalnych produktów charakteryzujących się wysoką jakością i propagujących ideę zdrowej tradycyjnej żywności. W tym roku zgłoszono 65 produktów podzielonych na dwie kategorie: produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Kapituła konkursowa postanowiła przyznać 20 medali oraz trzy wyróżnienia.


FOTOBUENO/Smaki Regionów

Bitwa Smaków

W czasie targów rozstrzygnięto także konkurs kulinarny dla Kół Gospodyń Wiejskich „Bitwa Regionów”, którego organizatorem był Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Zwyciężczyniami okazały się panie reprezentujące KGW w Gorzykowie (woj. wielkopolskie), które zaprezentowały nadzianą roladę z kaczki w towarzystwie młodej kapusty. Laureatki, poza atrakcyjnymi nagrodami, zostały także uhonorowane Pucharem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.


FOTOBUENO/Smaki Regionów

Nie tylko jedzenie

Chociaż targi kręciły się wokół jedzenia, to w czasie ich trwania odbywało się również wiele wydarzeń dodatkowych. Dla najmłodszych organizatorzy przygotowali szereg zabaw z animatorami. Ponadto odbyły się warsztaty owocowo-warzywne, które przygotowało Stowarzyszenie Polska Ekologia.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *