16 i 17 października w Starym Browarze odbędzie się uroczyste otwarcie Manufaktury Zakwasownia. Trójmiejska ekologiczna manufaktura produkuje zdrowe kiszonki i zaprasza do siebie na degustację.
Co to właściwie jest to kimchi? Dlaczego kombucha nazywana jest eliksirem młodości? Po co pić zakwas z buraka? Na te i inne pytania odnośnie fermentacji oraz naturalnych probiotyków odpowie ekipa Zakwasowni w najbliższy weekend w trakcie degustacji w Starym Browarze.
Eksperci Zakwasowni będą czekać na gości w przestrzeni Atrium poziom 0 w piątek oraz sobotę w godzinach 9:00 – 20:00. Na stoisku będzie można poszerzyć wiedzę na temat dobroczynnych właściwości zdrowotnych produktów manufaktury oraz skosztować wielu firmowych specjałów.
Będziemy mogli rozsmakować się w różnorodnych gatunkach warzywnych zakwasów, a także wzbogacić swoją wiedzę na temat prozdrowotnych właściwości kiszonek, zakwasów i kuchni roślinnej w ogóle – zachęca Weronika Szwejk z zespołu Zakwasowni. Każdy, kto weźmie udział w wydarzeniu facebookowym i pojawi się na stoisku degustacyjnym, otrzyma torbę prezentową, w której znajdzie: zakwas z buraka, kombuchę, kimchi, shot probiotyczny, ulotki i broszury informacyjne.
Pierwszy firmowy sklep Zakwasowni w Poznaniu mieści się w Atrium -1 w Starym Browarze. Właściciele manufaktury, Magdalena i Mikołaj Batorowie, z zamiłowaniem promują organiczną, ekologiczną kuchnię roślinną. Są twórcami projektu Zakwasownia, który powstał z potrzeby zdrowia, kiedy szukali naturalnych metod wspierania organizmu po przebytej chorobie nowotworowej. Dziś Zakwasownia to nie tylko rodzinna manufaktura, ale także Bistro, oferujące dania autorskiej kuchni wegańskiej oraz fundacja „Stacja Czułość”, niosąca opiekę emocjonalną pacjentom onkologicznym.
Otwarcie sklepu Zakwasownia w Starym Browarze – event degustacyjny
16-17.10.2020 (piątek-sobota), godz. 9:00-20:00
Stoisko degustacyjne: Atrium 0 (obok Mitoraja)
Sklep firmowy: Atrium -1
Wydarzenie FB: https://www.facebook.com/events/733499887238286
Informacja prasowa