Lokalny Fyrtel

To co najciekawsze w Poznaniu i okolicach




Dikanda w Poznaniu

Kiedy:
kwiecień 14, 2024@7:00 pm – 9:00 pm
2024-04-14T19:00:00+00:00
2024-04-14T21:00:00+00:00
Gdzie:
BaRock Club
Koszty:
od 70 zł
Kontakt:
Dikanda, JRM - Jig Reel Maniacs i Mariusza Sprutty
Dikanda w Poznaniu @ BaRock Club

Koncert jakiego nie było, czyli powrót Dikandy do Poznania
֍
Kiedy: niedziela 14.04.2024
Godziny: 18:00 otwarcie klubu, 19:00 start koncertu
Czas koncertu: 120 minut
Gdzie: BaRock Club w Poznaniu, ul. Wielka 9
Bilety:
70 zł przedsprzedaż / 90 zł w dniu koncertu
online (płatność elektroniczna):
https://www.bilety24.pl/…/1388-dikanda-w-poznaniu…
stacjonarnie (płatność elektroniczna i w gotówce):
CIK – Centrum Informacji Kulturalnej
Ratajczaka 44, Poznań, czynne od poniedziałku do piątku 10:00-18:00, w sobotę 10:00-17:00, w niedzielę nieczynne
w dniu koncertu bilety kolekcjonerskie w cenie 90 zł (płatność tylko gotówką):
w klubie od godz. 18:00
֍
Zapraszamy do muzycznej podróży z zespołem Dikanda:
1. od pieszej karawany wybitnych i oryginalnych dźwięków oraz słów; 2. do jazdy konnej, rejsu statkiem, wreszcie lotu samolotem, właściwie nie tylko lotu, co pięknego odlotu w etniczne brzmienia, emocje i uczucia!
֍
Dikanda – uznany szczególnie na zagranicznym rynku muzycznym szczeciński zespół grający world music, który w swojej twórczości stawia na autentyczność stylu, a który od 27 lat poszukuje nowych nurtów na bazie brzmień bałkańskich i cygańskich. Większość utworów Dikandy to oryginalne kompozycje. Muzyczne inspiracje grupa czerpie z folkowych tradycji szeroko rozumianego orientu: od Bałkanów, przez Izrael, Kurdystan, Białoruś po Indie.
֍
Dikanda ma w swoim dorobku 7 płyt, w tym DVD Live zarejestrowane w zakopiańskim Teatrze Witkacego; setki koncertów (głównie w Niemczech, Austrii i Szwajcarii, ale również w Rosji, Indiach oraz w USA). Muzycy zespołu zdobyli także liczne nagrody, jak choćby „Płytę roku” niemieckiego czasopisma „Folker” przyznaną w 2005 roku za „Usztijo”.
֍
Koncerty Dikandy to niezwykle emocjonalne podróże po etnicznych brzmieniach, żywiołowe spotkania pełne energii, charyzmy, prawdziwych uczuć. Charakterystyczne dla Dikandy jest tworzenie nowych słów w tekstach utworów. W ten sposób powstał oryginalny język grupy – „dikandisz”. Najważniejszy w twórczości zespołu jest przekaz, będący relacją między artystami a publicznością.
֍
Dyskografia:
Muzyka czterech stron wschodu (2000)
Jakhana Jakhana (2002)
Usztijo (2004)
Ajotoro (2008)
Live (2010)
DIKANDA Live in Zakopane (2013)
Rassi (2013)
Devla Devla (2017)
֍
Ważne występy i nagrody:
Festiwal Muzyki Folkowej Polskiego Radia Nowa Tradycja 1999 – I nagroda
Festiwal Eurofolk 1999 – I nagroda
Montreux Jazz Festival – Montreux 2001
Krajowy Festiwal Piosenki Polskiej – Opole 2001, 2002
Sziget Festival – Budapeszt 2003
Folkowy Fonogram Roku – III miejsce za płytę Jakhana Jakhana 2002
Festiwal Folkherbstfestival Plauen 2004 – I nagroda i nagroda publiczności
Występ w Studiu im. Agnieszki Osieckiej w Radiowej Trójce 2008
XVII Przystanek Woodstock – Kostrzyn nad Odrą 2011
֍
Skład zespołu:
Ania Witczak – śpiew, akordeon
Daniel Kaczmarczyk – instrumenty perkusyjne
Dominik Bieńczycki – skrzypce
Grzegorz Kolbrecki – kontrabas
Kasia Bogusz – śpiew
Piotr Rejdak – gitary
Szymon Bobrowski – trąbka
֍
VIDEO 1 Dikanda – Miłość – https://youtu.be/y-QAEq6voLw
֍
VIDEO 2 Dikanda i Marko Kukobat – Kadillak – https://youtu.be/sSnpyEaAiq4
֍
Mariusz Sprutta i Jig Reel maniacs polecają, promują i zapraszają!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *