Lokalny Fyrtel

To co najciekawsze w Poznaniu i okolicach




Jarmark Bożonarodzeniowy w Muzeum Rolnictwa w Szreniawie

Kiedy:
grudzień 10, 2023@10:00 am – 4:00 pm
2023-12-10T10:00:00-01:00
2023-12-10T16:00:00-01:00
Gdzie:
Muzeum w Szreniawie
Jarmark Bożonarodzeniowy w Muzeum Rolnictwa w Szreniawie @ Muzeum w Szreniawie

Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie zaprasza na Jarmark Bożonarodzeniowy, który odbędzie się 10 grudnia 2023 r. w godzinach  10.00 – 16.00. Jarmark ma głównie charakter handlowy, dzięki czemu zwiedzający  będą mogli zakupić produkty związane z tradycją bożonarodzeniową oraz pamiątki od drobnych wystawców czy rękodzieła wykonane przez coraz rzadziej spotykanych twórców ludowych. Nie zabraknie słodkości (ciasta, pierniki) czy naturalnych, świeżych wyrobów mięsnych. Dla najmłodszego widza również przygotowaliśmy atrakcje jak np. przedstawienie o tematyce świątecznej czy warsztaty, na których wspólnie z rodzicami można wykonać gwiazdkowy stroik lub inną pamiątkę, którą zabiorą ze sobą do domu. W pałacu odbędzie się konkurs regionalny „Na wigilijnym stole 2023”, podczas którego nadarzy się okazja, aby zakupić książki kulinarne m.in. dr Magdaleny Tomaszewskiej – Bolałek „Tradycje kulinarne Polski” oraz Katarzyny Bosackiej „Obiad za mniej niż 5 złotych na osobę”. Autorki będą opowiadać o świątecznych przysmakach i polskich tradycjach wigilijnych.

Koncerty:

11.00 – Przedstawienie o tematyce bożonarodzeniowej w wykonaniu kapeli Odloty

12.00 – Koncert w wykonaniu zespołu Wiwaty “Chodzenie z gwiazdą betlejemską i turoniem”

13.00 – Przedstawienie o tematyce bożonarodzeniowej w wykonaniu kapeli Odloty

14.00 – Koncert zespołu Affabre Concinui

Warsztaty dla dzieci:

– malowanie bombek

– gwiazdkowe stroiki – wianki

– naturalne stroiki na deseczkach

– torebki na prezenty

– wylewanie świec z wosku pszczelego

W Pałacu:

– KONKURS REGIONALNY „NA WIGILIJNYM STOLE 2023″

– pokazy wyrobu potraw wigilijnych połączone z degustacją

– spotkanie z autorkami książek o kulinariach – dr Magdaleną Tomaszewską – Bolałek oraz Katarzyną Bosacką

Na folwarku:

– żywa szopka bożonarodzeniowa z rzeźbami naturalnej wielkości i zwierzętami

Pracownia kulinarna:

– pieczenie świątecznych pierników

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *