Największe i najbardziej popularne wydarzenie kulinarne w Polsce powróciło w swojej jesiennej odsłonie pod hasłem „From Foodies For Foodies”. To prawdziwe święto smaku, które w tym roku oddaje głos w ręce pasjonatów jedzenia. Od 7 października do 19 listopada Poznań stanie się centrum kulinarnych odkryć, a restauracje zaprezentują autorskie, trzydaniowe menu, które kuszą smakiem i oryginalnością.
Nowa edycja: Festiwal kuratorowany przez smakoszy
Tegoroczny festiwal staje się jeszcze bardziej społecznościowy i autentyczny. Głos należy do Foodies – tych, którzy naprawdę wiedzą, co smakuje najlepiej, odkrywają nowe restauracje i chętnie dzielą się rekomendacjami. To właśnie ich wybory i powroty do ulubionych lokali współtworzą selekcję festiwalowych miejsc. Jak podkreślają organizatorzy, to nie rankingi ani statystyki popularności, lecz autentyczne rekomendacje smakoszy, które nadają ton tej edycji.
RestaurantWeek® wchodzi w nowy rozdział – bardziej osobisty, wspólnotowy i oparty na prawdziwych doświadczeniach, które możecie przeżyć wspólnie z bliskimi.
Kulinarna podróż po Poznaniu
Poznań, z jego dynamiczną sceną gastronomiczną, jest jednym z kluczowych miast na festiwalowej mapie, oferując imponującą różnorodność kulinarną. Wśród restauracji, które biorą udział w wydarzeniu, znajdziecie zarówno głośne debiuty sezonu, jak i powroty wyłonione głosami Foodies. Na stołach królować będą klasyki w nowoczesnym wydaniu oraz odważne kulinarne eksperymenty – od fuzji kuchni świata po zaskakujące kompozycje.
W menu znajdziecie takie kulinarne perełki jak burger z ośmiornicą w czarnej bułce z atramentem kałamarnicy, dyniowe ravioli z lodami z koziego sera czy łosoś wędzony dymem z jabłoni z sosem agrestowym. Wybór tylko jednej propozycji będzie prawdziwym wyzwaniem!
Poniżej pełna lista poznańskich restauracji biorących udział w RestaurantWeek® 2025:
Bankcook Stary Rynek
BulwaR
Butta La Pasta
Cztery Pory Roku
Dram: Cocktail Bar & Restaurant
Dubrovnik
Family Restaurant & Cafe
Galeria Smaku
Gusto di Napoli
Gusto Di Napoli Suchy Las
Habeshawi Ethiopian Café & Restaurant
Haveli Indian Restaurant
Insieme
ja_brzoza
KLIMAT_wojciechklimas
KYOKAI SUSHI BAR
Lago Home Swarzędz
La Planete Food & Wine
Lavenda food&cake
Nadzieja
NIFTY
OAZA
- Panorama
- Pod Papugami
- Restauracja Gustawo
- Talerzyki
- Trattoria Francesca 2.0
- U Myśliwych
Weranda Caffe
- YSSYCZ
Twój składnik idealnego poranka: BreakfastWeek
Równolegle z RestaurantWeek® odbywa się BreakfastWeek – idealna propozycja dla tych, którzy chcą rozpocząć dzień od smakowitych wrażeń. We współpracy z marką Alpro, wybrane śniadaniownie w Poznaniu oferują specjalne menu. Goście mogą odkrywać śniadaniowe menu i kawy przygotowane na napojach roślinnych, takie jak Alproccino (cappuccino na kremowym owsianym Alpro Barista) oraz Alprolatte (latte na pysznym migdałowym Alpro Barista).
Informacje i rezerwacje
Termin: 7 października – 19 listopada 2025
Rezerwacje: trwają na stronie RestaurantWeek.pl oraz BreakfastWeek.pl
Ceny:
RestaurantWeek®: trzydaniowe menu z prezentem od 69,99 zł (+ opłata rezerwacyjna 9,99 zł/osoba).
BreakfastWeek: śniadaniowe menu i kawa na bazie napoju roślinnego Alpro w cenie 35 zł (+ opłata rezerwacyjna 6 zł/osoba).
Nie zwlekajcie, najlepsze stoliki znikają w ekspresowym tempie! Do zobaczenia przy stole!