Fot. materiały organizatora

Największe i najbardziej popularne wydarzenie kulinarne w Polsce powróciło w swojej jesiennej odsłonie pod hasłem „From Foodies For Foodies”. To prawdziwe święto smaku, które w tym roku oddaje głos w ręce pasjonatów jedzenia. Od 7 października do 19 listopada Poznań stanie się centrum kulinarnych odkryć, a restauracje zaprezentują autorskie, trzydaniowe menu, które kuszą smakiem i oryginalnością.

Nowa edycja: Festiwal kuratorowany przez smakoszy

Tegoroczny festiwal staje się jeszcze bardziej społecznościowy i autentyczny. Głos należy do Foodies – tych, którzy naprawdę wiedzą, co smakuje najlepiej, odkrywają nowe restauracje i chętnie dzielą się rekomendacjami. To właśnie ich wybory i powroty do ulubionych lokali współtworzą selekcję festiwalowych miejsc. Jak podkreślają organizatorzy, to nie rankingi ani statystyki popularności, lecz autentyczne rekomendacje smakoszy, które nadają ton tej edycji.

RestaurantWeek® wchodzi w nowy rozdział – bardziej osobisty, wspólnotowy i oparty na prawdziwych doświadczeniach, które możecie przeżyć wspólnie z bliskimi.

Kulinarna podróż po Poznaniu

Poznań, z jego dynamiczną sceną gastronomiczną, jest jednym z kluczowych miast na festiwalowej mapie, oferując imponującą różnorodność kulinarną. Wśród restauracji, które biorą udział w wydarzeniu, znajdziecie zarówno głośne debiuty sezonu, jak i powroty wyłonione głosami Foodies. Na stołach królować będą klasyki w nowoczesnym wydaniu oraz odważne kulinarne eksperymenty – od fuzji kuchni świata po zaskakujące kompozycje.

W menu znajdziecie takie kulinarne perełki jak burger z ośmiornicą w czarnej bułce z atramentem kałamarnicy, dyniowe ravioli z lodami z koziego sera czy łosoś wędzony dymem z jabłoni z sosem agrestowym. Wybór tylko jednej propozycji będzie prawdziwym wyzwaniem!

Poniżej pełna lista poznańskich restauracji biorących udział w RestaurantWeek® 2025:

  • Bankcook Stary Rynek

  • BulwaR

  • Butta La Pasta

  • Cztery Pory Roku

  • Dram: Cocktail Bar & Restaurant

  • Dubrovnik

  • Family Restaurant & Cafe

  • Galeria Smaku

  • Gusto di Napoli

  • Gusto Di Napoli Suchy Las

  • Habeshawi Ethiopian Café & Restaurant

  • Haveli Indian Restaurant

  • Insieme

  • ja_brzoza

  • KLIMAT_wojciechklimas

  • KYOKAI SUSHI BAR

  • Lago Home Swarzędz

  • La Planete Food & Wine

  • Lavenda food&cake

  • Nadzieja

  • NIFTY

  • OAZA

  • Panorama
  • Pod Papugami
  • Restauracja Gustawo
  • Talerzyki
  • Trattoria Francesca 2.0
  • U Myśliwych
  • Weranda Caffe

  • YSSYCZ

Twój składnik idealnego poranka: BreakfastWeek

Równolegle z RestaurantWeek® odbywa się BreakfastWeek – idealna propozycja dla tych, którzy chcą rozpocząć dzień od smakowitych wrażeń. We współpracy z marką Alpro, wybrane śniadaniownie w Poznaniu oferują specjalne menu. Goście mogą odkrywać śniadaniowe menu i kawy przygotowane na napojach roślinnych, takie jak Alproccino (cappuccino na kremowym owsianym Alpro Barista) oraz Alprolatte (latte na pysznym migdałowym Alpro Barista).

Informacje i rezerwacje

  • Termin: 7 października – 19 listopada 2025

  • Rezerwacje: trwają na stronie RestaurantWeek.pl oraz BreakfastWeek.pl

  • Ceny:

    • RestaurantWeek®: trzydaniowe menu z prezentem od 69,99 zł (+ opłata rezerwacyjna 9,99 zł/osoba).

    • BreakfastWeek: śniadaniowe menu i kawa na bazie napoju roślinnego Alpro w cenie 35 zł (+ opłata rezerwacyjna 6 zł/osoba).

Nie zwlekajcie, najlepsze stoliki znikają w ekspresowym tempie! Do zobaczenia przy stole!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *