W dniach 2-8 lipca w Poznaniu odbędzie się kolejny festiwal kawy, jednak pod nową nazwą.
KAWA Festiwal to wydarzanie doskonale znane wszystkim miłośnikom kawy i dobrego jedzenia w Poznaniu. Kolejna odsłona tego wydarzenia odbywa się pod szyldem Poznań Coffee Marathon. Tematem przewodnim najbliższej edycji będą mrożone kawy. Wydarzenie jest częścią największego cyklu miejskich festiwali kawy w Europie Środkowej. Całość odbywa się pod patronatem Speciality Coffee Association Poland. Jeżeli chcecie być na bieżąco warto śledzić profil organizatora na fb: facebook.com/poznan.coffee.marathon oraz instagramie instagram.com/coffee.marathon.
MENU
Tradycyjnie festiwalowe propozycje składają się z kawy oraz słodkiego dodatku. Kawa festiwalowa kosztuje 7 PLN, deser festiwalowy – 7 PLN, a zestaw – 12 PLN. Poniżej lista kawiarni biorących udział w wydarzeniu wraz z ich festiwalowymi propozycjami.
- Lodowa kapsułka
- Sernik czekoladowy w śniegu
- Mrożona kawa warstwowa
- Domowe ciasto na maślance z sezonowymi owocami i kruszonką
- MROŻONA KOPI JAHE Inspiracja prosto z Indonezji. Wywar z trawy cytrynowej, imbiru, kardamonu, cynamonu i skórki limonki, który używany jest do zaparzenia świeżo zmielonych ziaren kawy (Johan & Nystrom – Buena Vista). Shakeowane z lodem z mleka kondensowanego i serwowane na zimno z syropem waniliowym naszej roboty
- ICE CREAM SANDWICH Bajglowa wariacja na temat amerykańskiego klasyka. Solidny kawał lodów zamknięty między dwie tostowane połówki bajgla
- EKSPRESOWA COLA LIMONKOWA Limonka nadaje orzeźwienia , a kawa w połączeniu z colą postawi każdego na nogi
- Frappe karmelowe – mrożona kawa z porcją karmelowych Prawdziwych Lodów
- Mrożony dacquoise – bezy przełożone porcją Prawdziwych Lodów z bakaliami i owocami
- Limonkowe shakerato
- Semifreddo
- Capitan na malinach: espresso na lodzie z malinami
- Lodowa Balerina: Pavlova w letnim wydaniu
- Malina na mrożonej
- Cyryl orzeźwia latem w stylu mango
- MLM czyli Mrożona Lychee Macchiato
- Ciepłe-Zimne czyli mrożona beza malinowa polana ciepłym sosem waniliowym
- Hibiscus Iced Coffee
- Deser 2.0
- Oranżawa
- Figa z makiem
- Kokosowa wariacja na temat kawy
- Serniczek “bez sera” z nutą limonki i wanilii, na spodzie daktylowo-orzechowym, przykryty miętową truskawką zatopioną w karmelu. Deser bez glutenu, nabiału i cukru.
- Napój na bazie mrożonych kostek kawy z mlekiem i waniliową nutką
- Ręcznie robione lody z masła orzechowego i bananów (vegan) na babeczce Reese’s Cup oblane czekoladowym syropem Hershey (Bez glutenu, dostępna wersja bez laktozy)
- Kawowe niebo w gębie
- Bananowa rozpusta
- Kokochanel
- Kokotruskawki
- Espresso/”mleko” ryżowo-kokosowe/syrop malinowy/kostki lodu
- Wegańska drożdżówka na mące orkiszowej z owocami lata
- Kinley espresso
- Sorbet cytrynowo-miętowy na granicie truskawkowej wzbogacony owocami
- Włoska kawa cold-brew, wietnamskie mleko skondensowane i hiszpańska sól morska
- Krem szwajcarski na kakaowym spodzie z malinową mrożoną espumą i śniegiem z maślanki
- Cold Brew
- Tarta z limonkowym szronem
- Cas-tonic espresso (tonic espresso z nutą cold brew z casacry)
- Makowy sernik na zimno
- Orzeszek: espresso, lód, mleko, orzechówka
- Sticky Toffee Pudding
- Coffee slushie
- Sernik nowojorski z musem malinowym
- Kawa mrożona z sorbetem truskawkowym, bitą śmietaną i truskawkami
- Truskawki zapiekane pod koglem moglem z kruchymi ciasteczkami, bitą śmietaną i musem owocowym
- Różane latte
- Tarta leśna
- Buraczane tonic espresso
- Makaroniki o smaku ICE MINTIES
- Lawendowa kawa mrożona
- Lawendowy Crème Brûlée
- Mrożona kawa migdałowa
- Tartaletka czekoladowa z sorbetem kawowym i mrożonymi owocami
- Sneakers Ice Coffee
- Szarlotkowa wariacja z bezową nutą
- Bananowe frappuccino japońskie
- Orzeźwiający arbuzowy sorbet z dodatkiem porzeczek i świeżej mięty
- MROŻONE LATTE Z SOSEM DAKTYLOWO WANILIOWYM I KOKOSOWYMI KOSTKAMI LODU
- PEANUT BUTTER&CARMEL SLICE: wyborna odwrócona tarta na biszkopcie z kokosowym toffi i kremem z własnej roboty masłem orzechowym (Kawa i Deser: BEZGLUTENOWE, WEGAŃSKIE, BEZ LAKTOZY, BEZ DODATKU CUKRU)
- Mrożona kawa z malinami, ciasteczkami oreo i miętą
- Domowe bezy z musem z bananów i limonką
- Iced Caramel: Aromatyczna arabika z nutami wanilii, cynamonu, kardamonu i kakao zamknięta w lodowych kostkach, połączona z ciepłym mlekiem z dodatkiem karmelu, całość tworzy perfekcyjny napój kawowy
- Roślinne lody: Naturalne i słodkie domowej roboty lody semifreddo, śmietankowe z dodatkiem migdałów i kokosa ala Rafaello połączone z soczystym mango, oblane domowym sosem truskawkowym oraz dodatkami
- Kawowe mojito
- Mocno czekoladowe mrożone ciasto czekoladowe
- Cold brew tonic
- Kawowa panna cotta
- Orange Cold Brew Soda
- Lody o smaku Aperolu
- Arbuzowa orzeźwiająca mrożona kawa z kruszonym lodem
- Tarta Banoffee z karmelem, kremem mascarpone i orzeszkiem laskowym
- Orzeźwiająca mrożona kawa z mangi i wiórkami kokosowymi
- Torcik bezowy z własnoręcznie przygotowanymi lodami, oreo i owocami
- Nitro Coffee z zestem z pomarańczy
- Sernik mango
- Mleczny śnieg z espresso
- Sernik z musem miętowym
- Bezpresso na lodzie (czyli espresso z syropem z czarnego bzu)
- Truskawkowe Semifreddo