W dniach 2-8 lipca w Poznaniu odbędzie się kolejny festiwal kawy, jednak pod nową nazwą.

KAWA Festiwal to wydarzanie doskonale znane wszystkim miłośnikom kawy i dobrego jedzenia w Poznaniu. Kolejna odsłona tego wydarzenia odbywa się pod szyldem Poznań Coffee Marathon. Tematem przewodnim najbliższej edycji będą mrożone kawy. Wydarzenie jest częścią największego cyklu miejskich festiwali kawy w Europie Środkowej. Całość odbywa się pod patronatem Speciality Coffee Association Poland. Jeżeli chcecie być na bieżąco warto śledzić profil organizatora na fb: facebook.com/poznan.coffee.marathon oraz instagramie instagram.com/coffee.marathon.

MENU

Tradycyjnie festiwalowe propozycje składają się z kawy oraz słodkiego dodatku. Kawa festiwalowa kosztuje 7 PLN, deser festiwalowy – 7 PLN, a zestaw – 12 PLN. Poniżej lista kawiarni biorących udział w wydarzeniu wraz z ich festiwalowymi propozycjami.

  • Lodowa kapsułka
  • Sernik czekoladowy w śniegu
  • Mrożona kawa warstwowa
  • Domowe ciasto na maślance z sezonowymi owocami i kruszonką
  • MROŻONA KOPI JAHE Inspiracja prosto z Indonezji. Wywar z trawy cytrynowej, imbiru, kardamonu, cynamonu i skórki limonki, który używany jest do zaparzenia świeżo zmielonych ziaren kawy (Johan & Nystrom – Buena Vista). Shakeowane z lodem z mleka kondensowanego i serwowane na zimno z syropem waniliowym naszej roboty
  • ICE CREAM SANDWICH Bajglowa wariacja na temat amerykańskiego klasyka. Solidny kawał lodów zamknięty między dwie tostowane połówki bajgla
Bike Café (plac Wolności)
  • EKSPRESOWA COLA LIMONKOWA Limonka nadaje orzeźwienia , a kawa w połączeniu z colą postawi każdego na nogi
  • Frappe karmelowe – mrożona kawa z porcją karmelowych Prawdziwych Lodów
  • Mrożony dacquoise – bezy przełożone porcją Prawdziwych Lodów z bakaliami i owocami
  • Limonkowe shakerato
  • Semifreddo
  • Capitan na malinach: espresso na lodzie z malinami
  • Lodowa Balerina: Pavlova w letnim wydaniu
  • Malina na mrożonej
  • Cyryl orzeźwia latem w stylu mango
  • MLM czyli Mrożona Lychee Macchiato
  • Ciepłe-Zimne czyli mrożona beza malinowa polana ciepłym sosem waniliowym
CUKIERNIA KARPICKO (Stary Browar)
  • Hibiscus Iced Coffee
  • Deser 2.0
  • Oranżawa
  • Figa z makiem
  • Kokosowa wariacja na temat kawy
  • Serniczek “bez sera” z nutą limonki i wanilii, na spodzie daktylowo-orzechowym, przykryty miętową truskawką zatopioną w karmelu. Deser bez glutenu, nabiału i cukru.
  • Napój na bazie mrożonych kostek kawy z mlekiem i waniliową nutką
  • Ręcznie robione lody z masła orzechowego i bananów (vegan) na babeczce Reese’s Cup oblane czekoladowym syropem Hershey (Bez glutenu, dostępna wersja bez laktozy)
  • Kawowe niebo w gębie
  • Bananowa rozpusta
ETNO CAFÉ Poznań (Posnania)
  • Kokochanel
  • Kokotruskawki
  • Espresso/”mleko” ryżowo-kokosowe/syrop malinowy/kostki lodu
  • Wegańska drożdżówka na mące orkiszowej z owocami lata
  • Kinley espresso
  • Sorbet cytrynowo-miętowy na granicie truskawkowej wzbogacony owocami
GLANC
  • Włoska kawa cold-brew, wietnamskie mleko skondensowane i hiszpańska sól morska
  • Krem szwajcarski na kakaowym spodzie z malinową mrożoną espumą i śniegiem z maślanki
  • Cold Brew
  • Tarta z limonkowym szronem
  • Cas-tonic espresso (tonic espresso z nutą cold brew z casacry)
  • Makowy sernik na zimno
  • Orzeszek: espresso, lód, mleko, orzechówka
  • Sticky Toffee Pudding
  • Coffee slushie
  • Sernik nowojorski z musem malinowym
  • Kawa mrożona z sorbetem truskawkowym, bitą śmietaną i truskawkami
  • Truskawki zapiekane pod koglem moglem z kruchymi ciasteczkami, bitą śmietaną i musem owocowym
Organic Coffee (Rondo Kaponiera)
  • Różane latte
  • Tarta leśna
  • Buraczane tonic espresso
  • Makaroniki o smaku ICE MINTIES
PETIT PARIS (Sołacz)
  • Lawendowa kawa mrożona
  • Lawendowy Crème Brûlée
  • Mrożona kawa migdałowa
  • Tartaletka czekoladowa z sorbetem kawowym i mrożonymi owocami
  • Sneakers Ice Coffee
  • Szarlotkowa wariacja z bezową nutą
Przestrzeń 25
  • Bananowe frappuccino japońskie
  • Orzeźwiający arbuzowy sorbet z dodatkiem porzeczek i świeżej mięty
  • MROŻONE LATTE Z SOSEM DAKTYLOWO WANILIOWYM I KOKOSOWYMI KOSTKAMI LODU
  • PEANUT BUTTER&CARMEL SLICE: wyborna odwrócona tarta na biszkopcie z kokosowym toffi i kremem z własnej roboty masłem orzechowym (Kawa i Deser: BEZGLUTENOWE, WEGAŃSKIE, BEZ LAKTOZY, BEZ DODATKU CUKRU)
  • Mrożona kawa z malinami, ciasteczkami oreo i miętą
  • Domowe bezy z musem z bananów i limonką
  • Iced Caramel: Aromatyczna arabika z nutami wanilii, cynamonu, kardamonu i kakao zamknięta w lodowych kostkach, połączona z ciepłym mlekiem z dodatkiem karmelu, całość tworzy perfekcyjny napój kawowy
  • Roślinne lody: Naturalne i słodkie domowej roboty lody semifreddo, śmietankowe z dodatkiem migdałów i kokosa ala Rafaello połączone z soczystym mango, oblane domowym sosem truskawkowym oraz dodatkami
  • Kawowe mojito
  • Mocno czekoladowe mrożone ciasto czekoladowe
  • Cold brew tonic
  • Kawowa panna cotta
  • Orange Cold Brew Soda
  • Lody o smaku Aperolu
  • Arbuzowa orzeźwiająca mrożona kawa z kruszonym lodem
  • Tarta Banoffee z karmelem, kremem mascarpone i orzeszkiem laskowym
  • Orzeźwiająca mrożona kawa z mangi i wiórkami kokosowymi
  • Torcik bezowy z własnoręcznie przygotowanymi lodami, oreo i owocami
  • Nitro Coffee z zestem z pomarańczy
  • Sernik mango
  • Mleczny śnieg z espresso
  • Sernik z musem miętowym
  • Bezpresso na lodzie (czyli espresso z syropem z czarnego bzu)
  • Truskawkowe Semifreddo

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *