Lokalny Fyrtel

To co najciekawsze w Poznaniu i okolicach




Atrakcje turystyczne

XII Ogólnopolski Festiwalu Dobrego Smaku

 W dniach 15-19 sierpnia 2018 w Poznaniu po raz dwunasty odbędzie się Ogólnopolski Festiwalu Dobrego Smaku.W dniach 15-19 sierpnia 2018 w Poznaniu po raz dwunasty odbędzie się Ogólnopolski Festiwalu Dobrego Smaku.

Kolejny raz za płycie Starego Rynku będzie można skosztować licznych pyszności zarówno z Polski jak i zagranicy. Na gości czekać będą sery z Wielkopolski, Kaszub i Podhala, pyszne nalewki z Kampinosu i Lubelszczyzny, ryby z Pomorza i Mazur, czy wędliny z Podlasia. Miłośnicy wędlin będą mogli rozkoszować się także wyrobami z Wileńszczyzny. Entuzjaści mocniejszych trunków na pewno zainteresują belgijskie piwa trapistów oraz wina z Francji, Włoch Węgier, Rumunii, Słowenii, Austrii czy Niemiec.

Tegoroczna edycja to również konkurs dla restauratorów, który ma wyłonić najlepszą czerninę w Wielkopolsce. Wiele osób z dużym dystansem podchodzi do tej potrawy. Być może to wydarzenie spowoduje, że zmienią swoje nastawienie i zasmakują w czerninie.

Tradycją już jest turniej Polska Nalewka Roku. Rokrocznie biorą w nim udział zarówno doświadczeni twórcy jak i osoby dopiero zaczynające swoją przygodę z nalewkami. Drugi raz wykorzystany zostanie elektroniczny system ocen, co pozwoli na udostępnienie wyniku jury w całej Polsce, wraz ze szczegółową metryczką ocen dot. każdej nalewki już w minutę po ogłoszeniu wyników na scenie.

Festiwal to nie tylko jedzenie i wydarzenia dla zawodowców. Każdy kto odwiedzi tegoroczny jarmark będzie mógł wziąć udział w warsztatach kulinarnych, degustacjach, koncertach oraz wykładach. Ostatniego dnia zaplanowano degustację Kiełbasy Białej Parzonej Wielkopolskiej, która  26 czerwca 2017 roku rozporządzeniem Komisji Unii Europejskiej została zarejestrowana jako produkt posiadający Chronione Oznaczenie Geograficzne. 

Szczegółowy program festiwalu:

Środa, 15.08.2018

Jarmark Dobrego Smaku
Stary Rynek, 11.00 – 22.00

laboratorium smaku: 
Twarogi z Gienem Mientkiewiczem 
Restauracja Pod Niebieniem, 16.00, bilety* 

wino:
Polskie Wina – lubuskie i dolny śląsk – degustacja (odpłatna)
Wino na Kieliszki, Młyńska 12, 18.00 – 00.00

muzyka:
Festiwal Integracje – korowód i występy zespołów folklorystycznych
Stary Rynek, 11.30 – 13.00

 

Czwartek, 16.08.2018

Jarmark Dobrego Smaku
Stary Rynek, 11.00 – 22.00

warsztaty: 
Podroby i wołowina z Adamem Chrząstowskim 
studio kulinarne The Kitchen, 18.00 www.thekitchenstudio.pl, tel. 535 355 047

laboratorium smaku: 
Polskie wina – lubuskie i dolny śląsk
Wino na Kieliszki, Młyńska 12,  18.00, bilety* 

wino:
Polskie Wina – lubuskie i dolny śląsk – degustacja (odpłatna)
Wino na Kieliszki, Młyńska 12, 18.00 – 00.00 

degustacja:
CZERNINA 2018, degustacja zup zgłoszonych do konkursu
Ogródek Restauracji Pod Niebieniem, 16.00 – 18.00

konkurs: 
CZERNINA 2018 – konkurs restauracji. Ogłoszenie wyników.
Stary Rynek, 18.00

muzyka:
Jazz pod fontannami
Stary Rynek, 17.00 – 21.00

 

Piątek, 17.08.2018

Jarmark Dobrego Smaku
Stary Rynek, 11.00 – 22.00

warsztaty: 
Kuchnia Arabska z Mają Skorupską
Akademia Kulinarna SPOT. To EAT, 18.00, www.spot.poznan.pl

laboratorium smaku: 
kozie sery i nalewki
Restauracja Pod Niebieniem, 17.00, bilety*  

wykład:
Prof. Fabio Paracecoli, University of New York, “Food, pop culture and politics”, wykład w j. angielskim, tłumaczony na j. polski
Restauracja The Time, Młyńska 12, 12.00 

wino:
Polskie Wina – lubuskie i dolny śląsk – degustacja (odpłatna)
Wino na Kieliszki, Młyńska 12, 18.00 – 00.00 

konkurs:    
Polska Nalewka Roku. Ogłoszenie wyników.
Stary Rynek, 20.00

degustacja:
Polska Nalewka Roku 2018 – degustacja nalewek zgłoszonych do konkursu.
Wino na Kieliszki, Młyńska 12, 21.00 – 23.00, obowiązują zaproszenia*

muzyka:
Jazz pod fontannami
Stary Rynek, 17.00 – 21.00

 

Sobota, 18.08.2018

Jarmark Dobrego Smaku

Stary Rynek, 11.00 – 22.00

wino:
Polskie Wina – lubuskie i dolny śląsk – degustacja (odpłatna)
Wino na Kieliszki, Młyńska 12, 18.00 – 00.00 

eko-targ:    
Smaczne Lato w Mieście na Zielonym Targu. Targ produktów ekologicznych, degustacje potraw przygotowanych na bazie produktów od lokalnych eko-producentów.
Plac Bernardyński, 7.00 – 14.00

muzyka:
Jazz pod fontannami
Stary Rynek, 17.00 – 21.00

 

Niedziela, 19.08.2018 

Jarmark Dobrego Smaku
Stary Rynek, 11.00 – 19.00

warsztaty:
UGOTUJ MI, TATO – warsztaty z Tomaszem Jakubiakiem
CookUp Studio Kulinarne, godz. 13.00, www.cookup.pl, tel. 692 493 678

degustacja:
Kiełbasa Biała Parzona Wielkopolska, pokazy kulinarne i degustacje
Stary Rynek, 12.00 – 18.00

*bilety, zaproszenia i wejściówki na wydarzenia oznaczone gwiazdką: 
 kontakt@ofds.pl, tel. 696 388 936

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *