W dniach 12-15 sierpnia na Starym Rynku w Poznaniu odbędzie się już 15 edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku. Na gości czekać będą stoiska z pysznym jedzeniem z różnych zakątków naszego kraju, piwa kraftowe, wina i wiele innych pyszności.
Festiwal Dobrego Smaku od wielu lat gości w kulinarnym kalendarzu Poznania. Co roku do Stolicy Wielkopolski zjeżdżają się ludzie z całej Polski racząc nas swoimi regionalnymi i niepowtarzalnymi smakami. Jak zawsze będzie można skosztować serów z Wielkopolski, Kaszub czy Podhala, nalewek z Kampinosu i Lubelszczyzny, ryb z Pomorza i Mazur, wędlin z Podlasia czy lubuskich i dolnośląskich win.
Nie zabraknie także gości z zagranicy. Zadowoleni będą miłośnicy wędlin i chlebów z Wileńszczyzny. Będzie można też skosztować alzackiego flammkuchen. A gdy przyjdzie ochota ugasić pragnienie pomogą w tym belgijskie piwa trapistów i wina z winnic Francji, Włoch Węgier, Rumunii, Słowenii, Austrii czy Niemiec (nie tylko znad Mozeli).
Po raz pierwszy imprezie będzie towarzyszyć Festiwal Polskich Alkoholi Rzemieślniczych – wydzielona strefa gdzie swoje trunki prezentować będą małe, niezależne destylarnie ginu, whisky, okowit i wódek. W strefie odbywać będą się m.in. komentowane degustacje i wykłady.
Pojawią się też stali goście od lat związani z festiwalem. Bacówka na Hali Majerz i zawiadujący nią Wojtek Komperda przywiozą najwyższej jakości gołki, redykołki, korbacze i aktentyczne oscypkli. Sklep Papryka usmaży chrupiące langosze a w ich ofercie znajdziecie wędliny, wina i przetwory z nad Balatonu. Ottomańska Pokusa jak co roku będzie kusić rozkosznie słodką baklawą i hałwami. Ponadto specjalizująca się w dziczyźnie i darach lasu restauracja Lizawka zaproponuje nam wędliny, burgery i inne dania z dziczyzny.
Nieodłączną częścią festiwalu są konkursy. Konkurs Polska Nalewka Roku to jedno z najważniejszych festiwalowych wydarzeń i oś jego programu od samego początku. Tegoroczna edycja odbędzie się w sobotę 14 sierpnia. Do udziału w konkursie zaproszeni są twórcy domowych nalewek z całej Polski.
Tematem przewodnim konkursu dla restauratorów będzie śledź. Stąd Konkurs Kuchmistrzów zatytułowano Tutej na Śledzia. Ta dość popularna u nas ryba będzie serwowana w przeróżnych odsłonach. Zarówno jako przystawka, ale i danie główne. W wersjach klasycznych i nowoczesnych.
Nie zabraknie tez muzycznych akcentów. Przez cały piątek i sobotę na festiwalowej scenie oprócz pokazów kulinarnych odbywać się będą koncerty. Więcej informacji oraz szczegółowy program znajdziecie na stronie www.ofds.pl.